Ordlös Lördag - Tankar om ord och språk

Ordlös Lördag - Tankar om ord och språk

Welcome to Wordless Saturday! Välkomna till Ordlös Lördag! Här kommer jag göra ett inlägg varje lördag, där jag skriver om ord och ordens kraft. Varför heter bloggen då Ordlös Lördag kanske ni undrar? Jo, för att jag skapade bloggen i protest mot en bekant som sa att hen varje lördag skulle skippa allt som har med ord och grammatik att göra.

Eftersom hen har valt att lämna orden ifred på lördagar, vill jag göra tvärtom och hylla dem. Så välkommen till ordloslordag.se, bloggen som fylls av ord varje lördag. Jag som ligger bakom bloggen heter Juanna.

RSS

Sjuksköterska – jobb för den omhändertagande

16 okt 2020

Hej på er!
Idag kommer jag ge er lite information och fakta om just sjuksköterskor. Ett jobb jag hyllar väldigt mycket. Fortsätt läsa nedan för att få mer förståelse för yrket, vad du ska göra för att kunna börja jobba som sjuksköterska samt vad personer med ett sjuksköterskejobb kan begära i lön!

Vad gör en sjuksköterska?

Som sjuksköterska har du ett ansvar för att medicinska ordinationer blir genomförda, och att patienterna på sjukhuset får den vård de behöver. Du kan också komma att behöva ställa upp som handledare för att hjälpa nyanställda eller studerande. Kontakt med patienternas anhöriga ingår också i dina arbetsuppgifter, vilket är ett väldigt viktig del i yrket.

Olika typer av specialistområden

Det jag fått lära mig är att det finns flera olika specialistområden som en sjuksköterska kan ingå i. Nedan listar jag upp de vanligaste områdena en sjuksköterska specialiserar sig i. Vill du läsa mer om varje del kan du göra detta på framtid.se.

  • Anestesisjukvård
  • Operationssjukvård
  • Intensivvård
  • Kirurgisk vård
  • Vård av äldre
  • Medicinsk vård

Lediga jobb som sjuksköterska

Är du ute efter lediga jobb som sjuksköterska? Idag kan du på sskjobb.se hitta mängder av lediga sjuksköterskejobb att söka runt om i Sverige. Du behöver bara välja önskad kommun eller ort där du vill jobba.

Sjuksköterska – utbildning som måste innehavas

Så vad krävs för att bli sjuksköterska? Det är givetvis en hel del utbildning. Du kan grunda inför kommande högskola med en utbildning på gymnasiet, vilket är linjen ”vård- och omsorgsprogrammet”. Därefter kommer du som tidigare nämnt behöva en utbildning från högskola. Detta är sjuksköterskeprogrammet som är en treåring utbildning.

Huvudämnen på sjuksköterskeprogrammet

  • Omvårdnadsvetenskap
  • Vårdvetenskap
  • Praktik

Vad tjänar en sjuksköterska?

Det är idag många som pratar om vilken lön en sjuksköterska har. Nedan kan du se lönestatistik från sskjobb.se som visar att en medellön för sjuksköterska 2019 ligger på 38 200 kronor.

År

Samtliga

Privata

Offentliga

2019

38 200 kr

45 900 kr

34 900 kr

2018

38 000 kr

46 400 kr

34 100 kr

2017

36 700 kr

43 900 kr

33 300 kr

2016

33 800 kr

37 800 kr

32 400 kr

2015

32 900 kr

36 400 kr

31 500 kr

2014

31 700 kr

35 600 kr

30 300 kr

Hoppas ni fått bra med information och att ni tar med er något härifrån. Jag vill avsluta genom att hylla våra fantastiska sjuksköterskor landet över! Ni är grymma!

Höftledsartros

15 apr 2020

Höftledsartros

Vad är höftledsartros och vilka är symptomen? Ett ord man har hört man kanske inte riktigt vet betydelsen av.

Artros i höften

En höftledsartros är den vanligaste ledsjukdomen för de över 40 år. Den uppkommer oftast i knäleder, höftleder, fingerleder och i ryggens småleder. Denna sjukdom ses ofta som en del av det normala åldrandet, den känns av vid vanliga vardagssysslor och när man rör på sig.

Jag tänkte ge er lite fakta om just höftledsartros och hur du kan behandla det. Fortsätt läs nedan för att lära dig mer om höftledsartros och de vanligaste symptom för höftledsatros.

Höftledsartros - symptom

Symptom för höftledsartros utvecklas långsamt under flera år och kommer ofta smygandes. Det är vanligast att man i början får ont när man anstränger sig fysiskt.

Det kan exempelvis vara att man får ont i ljumsken eller övre delen på låret. Smärtan tenderar att stråla ner från höften vilket kan orsaka smärta i knäet eller i underbenet.

Med tiden utvecklas ens besvär och man kan då uppleva följande symptom:

  • Ont i höften när man går eller står.
  • Blir stel i höften.
  • Få igångsättningssmärta – ont när man reser sig.
  • Få ont när benet är i vila (ovanligt).

 

Vad beror höftledsartros på?

Höftledsartros kan bero på en del olika saker, här är de som är vanligast.

  • Främst kvinnor som drabbas
  • Ärftligt
  • Belastning
  • Övervikt
  • Svaga muskler
  • Tidigare skador
  • Ålder

Atros i höften – behandling

En höftledsartros går inte att bota helt. Men det finns vissa behandlingar du kan göra för att förebygga och minska besvären. Hos Ortho Center Stockholm kan du läsa mer om hur du på bästa sätt kan behandla artros i höften och vad höftledsartros innebär.

Du bör kontakta din vårdcentral när du misstänker artros i höften. För bästa behandling krävs en individuell bedömning, besök 1177.se för mer information.

Höftledsartros träning

Jag tänkte även tipsa om att det finns träningsövningar att utföra för att förmildra artros i höften. På Joint Academy kan du få utformade träningsprogram för olika leder i kroppen.

Träning är en viktig behandling för höftledsartros då fysisk aktivitet har en positiv effekt på leder.

 

 

 

Ordlös Lördag har upphört

28 feb 2015

Älsklingar, ni hörde rätt. Detta är tyvärr mitt sista inlägg här på bloggen, då ändringar har skett i mitt liv som gör att jag inte längre kan bedriva Ordlös Lördag. Det har varit en otroligt lärorik tid, men den har alltså kommit till sitt slut. Kanske ses vi någon dag, men tills dess; värna om orden. So long Wordless Saturday.

/Juanna

Ett nytt kök

21 feb 2015

Hej alla! Vet ni något roligt? Jag ska kakla om i mitt kök. Ut med det gamla och in med nytt, fräscht kakel. Helvitt med rektangulära plattor, klicka in er på Interkakel för att se hur det ser ut, mitt heter Scale. Det känns verkligen härligt! Förlåt för ett helt ordlöst inlägg, men jag ville verkligen berätta om kaklet. Så ja, detta blev utan tvekan en ordlös lördag ;)

Mer än tusen ord

14 feb 2015

Hej alla! Som jag skrev en annan gång säger bilder ibland mer än ord. Så här är en bild på min absoluta favoritplats - en plats jag inte kan beskriva med ord.

/Juanna

Synonymer

7 feb 2015

Hej! Hallå! Tjena! Ja, det finns många sätt att hälsa på. Det finns alltså flera synonymer till Hej som jag i vanliga fall använder. Synonymer är något jag ofta använder, när jag skriver texter och inte vill använda mig av samma ord om och om igen. Då är jag glad att det finns synonymer. Och ett hett tips till alla är Synonymer.se ! Ett perfekt sätt att få in fler ord i sitt språkbruk.

/Juanna

Fula ord

31 jan 2015

Hej alla! Ja jag tycker om ord. Men även jag måste erkänna att det finns riktigt fula ord. Och då menar jag inte fula som i svordomar, utan rent visuellt och auditivt fula. Precis som jag har favoritord, har jag ord jag verkligen inte tycker om. Trottoar, propeller och skärm är tre ord jag verkligen inte tycker om. De är helt enkelt fula. Har ni några ord ni ogillar?

/Juanna

Kärlek

24 jan 2015

Ja hörni, kärlek. Ett ord vi hör väldigt ofta. Men vad är egentligen kärlek? Något vi känner för någon, eller kanske något? Ett ting, en plats, en sysselsättning. Man kan älska mycket. Och måste man älska för att känna kärlek? Finns kärlek ens på riktigt? Och kan man vara kär utan att känna kärlek? Ja, det finns många frågor om kärlek och inte lika många svar. Och just det ville jag belysa med dagens inlägg, att vissa ord är starkare än ordet i sig kan beskriva.

/Juanna

Himmel

17 jan 2015

Hej! Ännu ett favoritord. Jag tänkte inte skriva så mycket mer än att bara berätta att ett av mina favoritord är himmel. Det har allt. Himlen är vacker att se på, tanken på himmeln som något man kommer till efter döden, hur ordet låter när man säger det - ja, det är ett ord som har allt.

/Juanna

Steg

10 jan 2015

Hej alla! När ni läste rubriken, vad tänkte ni på då? Steg i en trappa? Steg i en skala? Ett steg framåt? Återigen ett ord med många betydelser. Stegen jag tänker på när jag läser min rubrik just idag är steg i en stege, för jag har köpt mig en stege till trädgården! Något ni inte vet om mig är att jag älskar att pyssla i trädgården och snickra på huset. Mitt senaste projekt är att måla fönsterkarmarna vita, så för att nå till andra våningen behövdes en stege! Och nu har jag en, med flera steg!

/Juanna

Förkortningar

3 jan 2015

En vanlig slags ord i vårt språk är ju förkortningar. Tex msk när man bakar, GB inom teknik osv. Det ksk är smidigt, men jag tkr det kan förstöra en text. Jag gillar ju verkligen ord, så enligt mig är det slöseri på fina ord att förkorta dem. Iofs kan det underlätta ibland, men jag föredrar ändå att skriva ut alla ord. Vad tkr ni? Jag kmr nog inte fortsätta skriva inlägg som detta haha, men det var iaf kul med lite omväxling ;)

/Juanna

Mord

8 mar 2014

Okej, en lite brutal rubrik kanske. Men tanken med den var att belysa ord inuti ord, förstår ni? Ord får plats i Mord och Mord får plats i Insmord. Att ta ett kort ord och sedan se hur många ord man kan bygga vidare på just det ordet är en ordlek jag brukar leka! Här får ni några ord att testa med: Bil, Man, Sol. Ha så kul!

Favoritord

1 mar 2014

Hej! För ett tag sedan skrev jag om ordet glas som är mitt favoritord. Då lovade jag er att jag skulle nämna fler favoritord längre fram, och jag håller vad jag lovar så här kommer ett till favoritord! Strå. Kort och enkelt, strå. Jag tycker om det för att det låter så vackert. Testa att säga det högt en gång! Strå. Vad säger ni, tycker ni om det? Jag gillar även hur man kan bygga vidare på ordet. Grässtrå, stråhalm, osv. Jaa, verkligen fint. Det var allt för idag, men fler favoritord har jag så vi hörs!

/Juanna

Ordlek

22 feb 2014

Hej igen! Brukar ni leka ordlekar? Det brukar jag göra, när jag åker bil! Ända sedan jag var liten har min familj lekt ordlekar när vi sitter i bilen. Min favorit är när man utifrån bokstäverna på registreringsskylten på bilen framför ska hitta på ett så långt ord som möjligt. Men det finns många roliga! Har ni någon favorit?

/Juanna

Mitt första ord

15 feb 2014

En fråga jag fått några gånger är vilket mitt allra första ord var, en rolig fråga med tanke på att jag dagligen skriver om ord! Och det första ordet jag sa som barn var mos! Mamma och pappa mosade alltid min mat och sa mos istället för mat när jag skulle äta. Så en dag när de hade ställt tallriken på bordet framför mig utbrast jag ”MOS” och så var det. Ett ord jag inte använder särskilt ofta längre. Vilket var ert första ord?

/Juanna

← Äldre inlägg